Stroomkast of verdeelkast
Eerst en vooral gaan we kort een verschil uitleggen dat meeste mensen over het hoofd zien: de stroomkast of verdeelkast is niet het zelfde als de stroommeter of energiemeter.
Een stroomkast is het gedeelte van je elektrische installatie waar alle groepen toekomen en afzonderlijk beveiligd worden met zekeringen ( smeltzekering of zekeringsautomaat ). In een verdeelkast vind je onder meer onderstaande schakelaars:
- Hoofdschakelaar: hier kan je de volledige elektriciteitsinstallatie van je woning uitschakelen
- Groepsschakelaars
In een stroomkast zijn verschillende groepsschakelaars te vinden. Een groep is meestal het samenvoegen van een verdieping of ruimte, bijvoorbeeld alle stopcontacten van het eerste verdiep. Als er zich een probleem voordoet in één bepaalde groep wordt deze groep uitgeschakeld en niet de volledige installatie. Het is in deze kast dat de voedingskabel van je energiebedrijf of netbeheerder toekomt. Eerst zal deze voedingskabel via de stroommeter passeren en het aantal verbruikte KwH meten.
Verdeelkast koppelen aan zonnepanelensysteem
Via de omvormer zal de kabel van je zonnepanelensysteem toekomen in je stroomkast. Het verbruik aan energie dat je op dat moment hebt, zal gecompenseerd worden door de opbrengst van je zonnepanelen. Het overtollige energie wordt via de stroommeter op het distributienet (elektriciteitsnet) geplaatst.
Laat een professional het werk doen
Het zonnepanelensysteem aansluiten op je elektrische installatie is een cruciaal moment tijdens het plaatsen van zonnepanelen. Wij raden dan ook sterk aan om dit te laten doen door een erkend installateur. Ook al deed je de rest zelf. Een kleine fout of een te zuinige zekering kunnen ernstige gevolgen hebben. Brand, smelten of zelfs een afkeuren van je installatie. Om een voorbeeld te geven is het in Nederland verplicht een hoofdzekering te hebben die 1,6x hoger is dan deze van je zonnepanelensysteem.
Kies je voor 3x25A, 3x32A of eerder 3x40A
Is bovenstaande Latijn voor jou? Dan kies je zeker voor een installateur. Begrijp je half wat er gezegd wordt, dan kan je samen met de installateur je installatie installeren om de kosten eventueel te drukken. Begrijp je de vraagstelling of heb je zelfs opmerkingen, dan kan je een eigen installatie overwegen. Maar nogmaals: wij raden het af. Al was het maar om geen problemen te krijgen met bepaalde garanties.
Offerte zonnepanelen