Zonnepanelen plaatsen & installeren
In onze rubriek "Installatie & plaatsing van zonnepanelen" bespreken we uitgebreid de installatie van een zonnepanelensysteem. Hier willen we je vooral inlichten waar op te letten bij een plaatsing van zonnepanelen.
Welke installatie heb ik nodig?
Deze eerste stap is een belangrijke stap bij het plaatsen van een zonnepanelensysteem. Zomaar in het wilde weg een zonnepaneelsysteem kiezen is echt wel uit den boze.
Lees aandachtig onze artikels hoeveel zonnepanelen of WattPiek (Wp) heb ik nodig en de terugverdientijd van zonnepanelen om een goed beeld te krijgen van wat je nodig hebt.
Gebruik ook onze handige online calculators / tools: "Terugverdientijd zonnepanelen berekenen" en "Aantal zonnepanelen berekenen" om meer inzicht te krijgen voor uw persoonlijke situatie. Het is belangrijk om in te schatten wat je verbruik zal zijn de eerste 10 jaar.
Hou rekening met onderstaande criteria
- Verwacht je gezinsuitbreiding;
- Zullen er kinderen het huis verlaten;
- Gebruik je momenteel zware stroomverbruikers of komen deze in de toekomst erbij; (warmtepomp, laadpaal, sauna, verbouwingen, oude machines, … )
- Andere verwarmingssysteem; ( bijvoorbeeld nu mazout maar later omschakeling naar elektriciteit )
- Dient er nog extra isolatie aangebracht te worden;
- ...
Haalbaarheid van een zonnepanelensysteem
Spijtig genoeg kan niet iedereen het perfecte zonnepanelensysteem plaatsen. Soms zijn er factoren die bepalen dat je het met een minder systeem dient te doen of zelfs volledig moet afzien van het plaatsen van zonnepanelen.
- Oriëntatie en hellingshoek
De oriëntatie van je dak en de hellingshoek van de te plaatsen zonnepanelen zullen grotendeels de haalbaarheid van je installatie bepalen.
- Legplan van je dak
Niet elk dak of locatie is geschikt voor de plaatsing van zonnepanelen. Als je dak niet voldoende zonlicht opvangt, zal de opbrengst van een zonnepanelensysteem véél lager uitvallen dan gehoopt wat er dan automatisch voor zorgt dat de terugverdientijd te lang wordt om van een zinnige investering te spreken. Dankzij het legplan kan je zien hoeveel zonnepanelen je dak kan dragen.
- Grootte van het dak
Als je niet veel ruimte beschikbaar hebt op je dak kan het zijn dat een zonnepaneleninstallatie niet voldoende zal zijn. De plaatsing kost geld en ook het systeem zelf naast de zonnepanelen zoals de omvormer en bekabeling kosten geld. Ook de zonnepanelen afmetingen zijn van belang.
- Verbod om zonnepanelen te leggen
Voor de plaatsing van zonnepanelen is geen stedenbouwkundige vergunning nodig maar soms mag het gewoon niet. Een mooi voorbeeld is als je woning tot beschermd erfgoed behoort. Sowieso altijd eerst inlichtingen vragen bij de gemeente.
- Huurder
Niet elke verhuurder zal toestaan om een zonnepanelensysteem te plaatsen op hun woning. Ze hebben hier namelijk zelf geen voordeel aan en er is kans op beschadigingen van de woning (dak), aanpassingen brandverzekering, ... vraag steeds schriftelijke toestemming en lees eerst ons artikel zonnepanelen plaatsen als huurder.
Voorbeeld plaatsing
Hoe worden zonnepanelen geplaatst? Klik hier om de verschillende stappen tijdens de plaatsing te ontdekken.
Verschillende offertes van installateurs opvragen
Vergelijken is weten. Door verschillende op maat gemaakte offertes te vergelijken, weet je precies hoeveel verschillende installateurs vragen voor jouw zonnepanelensysteem. Waarom een offerte op maat:
- Elk dak is anders;
- Elke locatie/gemeente is ander;
- Niet iedereen werkt met dezelfde zonnepanelen;
- Elke regio heeft andere leveranciers/installateurs;
- Periode van de plaatsing is veranderlijk (sommige installateurs kunnen niet, andere dan weer wel)
Reden genoeg om ook voor jouw zonnepanelensysteem een offerte op maat aan te vragen bij verschillende leveranciers.
AREI keuring
De AREI-keuring wordt uitgevoerd voor de opstart van het zonnepanelensysteem. AREI staat voor Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties. Deze keuring bekijkt of het veilig is om de zonnepanelen op te starten. Meer over het AREI-keuringsverslag voor zonnepanelen.
Aanmelden bij de netbeheerder
Je moet je zonnepanelensysteem niet meer aanmelden bij de VREG want er worden geen groenestroomcertificaten meer uitgereikt maar een melding bij je netbeheerder is wel nog verplicht. Meer over het elektriciteitsnet en zonnepanelen: verplichte melding van zonnepanelen
Verder besparen op energie
Na de plaatsing en ingebruikname van je zonnepanelen stopt het niet. Door nog energiezuiniger te leven zullen je zonnepanelen nog vlugger rendabel worden.
Offerte zonnepanelen